Tlakové sprchy

Tlakové sprchy se v gastronomii používají opravdu zřídka kdy. Jejich použití je závislé na tom, kolik nádobí je používáno v dané kuchyni. Dále se mohou používat na čištění velikých spotřebičů jako jsou třeba varné kotle.

Jejich princip je opravdu jednoduchý. Fungují tak, že do nich je vedena voda velikým průměrem a je seškrcena do průměru malého. Díky této redukci se vytvoří v průtoku vody velmi vysoký tlak a dojde k jeho rychlejšímu průtoku. Proto se jim říká tlakové sprchy. Jejich proud dokáže jednoduše vyčistit i léty zaschlou špínu.

Použití těchto sprch je spíše omezeno na veliké provozy.

Využití na čištění je spíše pouze v závodních jídelnách. Dále bychom je mohli najít poblíž průchozích myček, kde se používají na opláchnutí nádobí před samotným mytím. Tím je zbaveno nádobí té největší špíny a myčka se se zbytkem jednoduše poradí. Můžeme je zde použít i na cokoli jiného. Čištění velikých spotřebičů jako jsou vnitřky varných kotlů a podobně zvládají opravdu s přehledem a dá se jejich síla využít i na velmi znečištěných kuchyňských podlahách. Dokážou velice jednoduše zničit špínu a mastnotu. Pokud ale tlakovou sprchou chceme mít podlahu v kuchyni tak k tomu musí být kuchyně uzpůsobena. Musí mít nějaký odtok, do kterého se voda z podlahy vypustí. Dále by se to mělo dělat v den, kdy není na směně nikdo.

Většina závodních jídelen ale pracuje nepřetržitě, takže to není možné a tlakové sprchy využívají spíše k těm jednodušším úkonům. Ať už je používáte k čemukoli, jsou to opravdu velmi užiteční pomocníci.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *