Styly vaření

V profesionální ale i domácí gastronomii používáme opravdu různé styly vaření. Mezi ně patří smažení, pečení nebo prostě obecné vaření potravin. Můžeme mezi ně zařadit i flambování anebo nový moderní trend sous vide tedy ve vakuu vařené jídlo.

Všechny tyto styly pomáhají profesionálům se vypořádat s každodenní rutinou. Díky tomu jsou schopni nám na talíř naservírovat co možná nejchutnější pokrmy. Proto je musí všichni znát.

Co tedy jednotlivé styly znamenají?

Pokud se budeme bavit třeba o smažení tak je to příprava pokrmu v nějaké vrstvě oleje. Jedná se o prudké zahřátí jídla většinou na pánvi, která je uzpůsobena tak, aby těmto teplotám odolala. Smažení se používá hlavně pro rychlé pokrmy. Nezabere to spoustu času a máme hotovo. Jeho bratrem je flambování. Díky tomu se dá na pánvi přidáním alkoholu vyvolat oheň. Ten dodá pokrmu alkoholovou ožehlou chuť. Pokud použijeme dobrý alkohol, a hlavně vychytáme dobu flambování, dostane náš pokrm nádech luxusu.

Dalším stylem je běžné vaření. Vaření je od slova var, a tedy se jedná o úpravu potravin přivedením vody na bod varu. Dušení je jeho odnož. Ve vodě nebo jiné tekutině s jejím obsahem se jídlo dusí pod pokličkou anebo vaří při teplotě varu. Proto se tomu říká vaření. Další odnoží vaření by mohla být i žhavá novinka. Sous vide je opravdu novou populární metodou vaření. Vaření v prostředí s kontrolovanou teplotou a ve vakuu je opravdu novým trendem.

Sous vide příprava pokrmů je vhodná pro všechny. Díky vakuování nemáme ve vařených potravinách jiné chutě, než jsou jejich vlastní. Navíc se nemusíme obávat vnějších vlivů. Můžeme vařit spolu v jedné lázni více různých potravin najednou, a to se zachováním chuti každé. Nevýhodou u sous vide ale je, že k tomuto způsobu vaření potřebujeme speciální náčiní. Obvykle nějakou vodní lázeň s kontrolovanou teplotou, vakuové pytle a vakuovou baličku. Tyto zařízení ale mnohdy stojí moc peněz a tím pádem se spokojíme se základními třemi způsoby vaření. Pokud potřebujeme speciální přípravu potravin, musíme si hold připlatit. Možná, až to nebude tak nové, bude to mnohem dostupnější pro každého.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *